ÖN LİSANS VE LİSANS MEZUNU ÖĞRENCİLERİN FUTBOL TAKİP DÜZEYLERİ

Author :  

Year-Number: 2021-52
Language : null
Konu :
Number of pages: 3097-3103
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çalışmamız 2021 yılında Elazığ ilinde ön lisans ve lisans mezunu bireylerin futbol takip düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Çalışmanın evrenini 2021 yılında Elazığ ilinde ön lisans ve lisans mezunu bireyler oluştururken, örneklemini ise Elazığ ilinde ön lisans ve lisans mezunu 219 futbolsever üzerinden rastgele örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmaya katılan katılımcıların demografik bilgilerini belirlemek amacı ile kişisel bilgi formu ve bireylerin futbol takip düzeylerini belirlemek amacıyla katılımcılara takip düzeyleri ile ilgili bilgiler verildikten sonra görüş anketine verilen cevaplar dikkate alınarak, yüzde, frekans ve chi kare analiz tablolarından yararlanılmıştır. Katılımcıların çoğunluğu (% 43,4) kendilerini taraftar düzeyinde futbolla ilişkilendirirken, % 28,3 ü ise seyirci ve fanatik olarak kendini görmektedir. Erkeklerin 38,6 kendilerini fanatik olarak tanımlarken kadınların % 48,3’ü kendilerini taraftar olarak görmektedirler. Bireylerin futbol maçlarını nasıl takip ettiklerine bakıldığında seyircilerin %50’si gazete, TV ve internet üzerinden, taraftarların 32,6’sı gazete, TV ve internet üzerinden ve şifreli kanaldan ve özet ve yorumlardan, fanatiklerin 37,1’i ise şifreli kanaldan takımlarını takip ettikleri görülmüştür. Takımının yenilgisi halinde fanatiklerin seyirci ve taraftarlara göre daha fazla üzüldüğü, seyircilerin (88,7) ve taraftarların (88,4) spor dışı kanalları tercih ettiği, fanatiklerin (54,8) ise daha çok spor kanallarını tercih ettikleri görülmüştür. Çalışmamızın sonucunda kadınlar ve erkekler arasındaki ilişki; taraftarlık, seyircilik, fanatiklik sıralaması ile azaldığı ve erkeklerin daha çok fanatik, kadınların ise daha çok taraftar olduğu görülmüştür. Seyirci, taraftar ve fanatik tabiriyle kendilerini adlandıran bireylerin futbol maçlarını nasıl takip ettiklerine bakıldığında seyircilerin ve taraftarların gazete, TV ve internet üzerinden fanatiklerin ise şifreli kanaldan takımlarını takip ettikleri görülmüştür. Takımının yenilgisi halinde fanatiklerin seyirci ve taraftarlara göre daha fazla üzüldüğü, seyirci ve taraftarların spor dışı kanalları tercih ettiği fanatiklerin ise spor kanallarını tercih ettikleri görülmüştür. Katılımcıların futbol takip düzeylerinin çoğunlukla taraftarlık düzeyinde olduğu görülmüştür.

Keywords

Abstract

Our study is carried out in order to determine the football follow-up levels of individuals with associate and bachelor’ s degrees in Elazig in 2021. While the universe of the study consisted of individuals with associate degree and bachelor’ s degree in Elazig in 2021, the sample was determined by random sampling method over 219 football fans with associate and bachelor’ s degrees in Elazig city. In order to determine the demographic information of the participants participating in the study, after the personal information form and information about the follow-up levels of the individuals were given to the participants, the percentage, frequency and Chi square analysis tables were used, taking into account the answers given to the opinion questionnaire. While the majority of the participants (43,4%) associate themselves with football at the supporter level, 28,3% of them see themselves as spectators and fanatics. While 38,6% of men describe themselves as fanatics, 48,3% of women see themselves as supporters. When we look at how individuals follow football matches, 50% of the audience follow their teams via newspapers, TV and the internet, 32,6 of the fans follow their teams via newspapers, TV and internet, encrypted channels and summaries and comments, and 37.1 of the fans follow their teams from the encrypted channel they have been observed. It has been observed that in the event of the team's defeat, the fans are more upset than the spectators and fans, the audience (88,7) and the fans (88,4) prefer non-sports channels, and the fans (54,8) mostly prefer sports channels. As a result of our study, the relationship between men and women; It has been seen that the number of supporters, spectators, and fanatics decreases with the order of fanaticism and that men are more fanatics and women are more fans. When we look at how individuals who call themselves spectators, fans and fanatics follow football matches, it is seen that spectators and fans follow their teams through newspapers, TV and the internet, while fanatics follow their teams through encrypted channels. It has been observed that in the event of the team's defeat, the fans are more upset than the spectators and fans, the spectators and fans prefer non-sport channels, and the fanatics prefer sports channels. It was observed that the football follow-up levels of the participants were mostly at the level of supporters.

Keywords


  • Alsarraf A.S.N. (2020). Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Fanatiklik Düzeyinin Araştırılması: Gazi

  • Alsarraf A.S.N. (2020). Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Fanatiklik Düzeyinin Araştırılması: GaziÜniversitesi Örneği; Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.

  • Appelbaum L. G; Cain M. S., Darling E. F., Stanton S. J., Nguyen M. T. & Mitroff S. R, (2012). What is the identity of a sports spectator? 52 (3): 422-427.

  • Bayram A. (2011). Futbol Seyircilerinin Taraftarlık ve Şiddet İfadelerine Yaklaşımlarının İncelenmesi; Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

  • Çağlayan, H.S. & Fişekçioğlu, İ.B. (2004). Futbol Seyircisini Şiddete Yönelten Faktörler. SelçukÜniversitesi Sosyal Bilimler EnstitüsüDergisic:12,ss:127-142 http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr /sos_mak/makaleler/DERG%C4%B012 F.pdf (10.01.2014 tarihinde erişildi).

  • Dikici S. (2008). Master's Thesis, Kocaeli University, Institute of Social Sciences, Turkey.

  • Demirel M. & Ark. (2007). Farklı Üniversitelerdeki Spor Taraftarlarının Takımları İle Özdeşleşme Düzeyleri Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi Cilt1, Sayı2.

  • Eker G. Ö. (2010). Irressistable Charming of the Football, Portrait of Fascinated Supporter, Fanaticism and Besıktas. Milli Folklor Dergisi, 22 (85):

  • Fanatic.(t.y.). (2018). Oxford online dictionaries, Erişim Adresi: https://en.oxforddictionaries.com /definition/fanatic.

  • Fanatizm. (t.y.). (2018). Türk Dil Kurumu güncel Türkçe sözlük içinde.ErişimAdresi:http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5b4dbff418 d015.62595902.

  • Güllü M & Güçlü̈ M. (2006). Ortaöğretim öğrencilerinin taraftarı oldukları spor takımları ile özdeşleşmelerinin incelenmesi. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Muğla, Özet Kitabı; s: 686-689.

  • Günay N. & Tiryaki Ş. (2003). Spor taraftarı özdeşleşme ölçeğinin (stöö) geçerlik ve güvenirlik çalışması Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. of Spor! Sciences, 14 (1), 14-26.

  • Hunt K.A.; Bristol T. & Bashow R. E. (1999). A Conceptual Approach to Classifying Sports Fan, Journal of Services Marketing, Cilt: 13 (6), ss: 439–452.

  • Karahüseyinoğlu M. F. & Ark. (2015). Lisansüstü Öğrencilerin Futbol Takip Düzeyleri; Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi: Sayı: 15, , s. 370-377

  • Karahüseyinoğlu M. F. & Ark. (2016). Tutuklu Ve Hükümlülerin Futbol Takip Düzeyleri; Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, Cilt:7 S: 2

  • Karaman H. (2018). İslâm Tarihinde Mezheb Kavgaları. Erişim Adresi: http://www.hayrettinkaraman.net/kitap/meseleler/0633.htm.

  • Kazan, B. (2009). Türkiye’de Futbol Fanatizm ve Şiddet, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 103 sayfa, İstanbul.

  • Kılcıgil E. (1985). Sosyal Çevre-Spor İlişkileri, Bağıran Yayınevi, Ankara.

  • Kılıç A. (2020). Futbol Taraftarlarının Takımlarıyla Özdeşleşme Düzeyleri İle Takımlarına Yönelik MerakDüzeyleri Arasındaki İlişki; Samsunspor Taraftarları Öreneği; Ordu Üniversitesi Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. Ordu

  • Öğüt E.G. (2010). Futbolun Dayanılmaz Çekiciliği, Büyülenen Taraftar Portresi, Fanatizm Ve Beşiktaş. Milli Folklar, c:22, s:85, ss:173-182.

  • Şentürk Ü. (2007). Popüler Bir Kültür Örneği Olarak Futbol, Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi; 31(1): 25-41.

  • Ünsal A. (2005). Anger of Tribune Community, Iletisim Publication, Turkey.

  • Üstünel R. & Alkurt Z. (2015). Futbolda Şiddet ve düzensizliğin önlenmesi için 6222 sayılı yasanın getirdiğiyeni bir uygulama: elektronik bilet ve yaşanan sorunlar. Kara Harp Okulu Bilim Dergisi, 25(2): 141-175.Wann, D.L. & Branscombe, N.R. (1995). Influence of Identification With a Sports Team on Objective Knowledge and Sujective Beliefs. International Journal of Sport Psychology, s:26, ss:551-567.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics